Ekstrakt z Maca, na jakie dolegliwości?

Witajcie w kolejnym wpisie z serii o naturalnych suplementów diety. Dzisiejszy wpis będzie o tematyce korzeni maca. Jakie mają właściwości, jak pozyskuje się ekstrakt oraz jak go dawkować i spożywać przeczytacie poniżej.

Ekstrakt z korzenia maca uzyskiwany jest w wyniku płukania roślin w wodzie. Substancje odpowiedzialne za pozytywny wpływ na nasz organizm rozpuszczają się w wodzie. Tak rozpuszczone substancje są osuszane i powstaje proszek maca, który jest bardzo korzystnym suplementem dla naszego organizmu. Do produkcji wykorzystuje się korzenie rosnące w andyjskich płaskowyżach uprawiane na wysokości ponad 4000 metrów nad poziomem morza bez udziału pestycydów i środków ochrony roślin.

Ekstrakt z korzenia maca to głównie aminokwasy oraz polisacharydy. Dodatkowo wyciąg posiada sporą zawartość żelaza, cynku, magnezu, wapnia, węglowodanów, fosforu oraz bardzo wiele witamin. Dodatkowo korzenie te posiadają substancje wspomahgające wydajność fizyczną oraz produkcję estrogenu i testosteronu. Jego działanie bardzo również docenią kobiety przechodzące menopauzę. Substancje zawarte w korzeniu pozwalają zapobiegać falom gorąca, zaburzeniom snu, nerwowości czy palpitacjom i depresji. Substancja ta oddziałowuje również pozytywnie na sprawność intelektualną, ubytki chrząstki oraz kości.

Aby działanie ekstraktu było odpowiednie na organizm zaleca się używanie 3-5 gram dziennie po zmieszaniu z sokiem, jogurtem albo innym napojem. Najlepiej spożywać go pół godziny przed posiłkiem.

Jak widać andyjska roślina ma bardzo szeroki i dobry wpływ na nasz organizm. Jeśli zależy wam na poprawie powyższych sfer życia, warto zacząć go stosować.

Advertisements

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s